ID-kaart kopieren

Moet je een ID-kaart kopiëren? Dat is heel eenvoudig! Echter is het belangrijk dat er altijd voorzichtig wordt omgegaan met identiteitsdocumenten. Daarom een aantal tips voor het kopiëren van een ID-kaart.

Ben ik verplicht een kopie van mijn ID-kaart te verstrekken?

Een aantal organisaties zijn verplicht om een kopie van je ID-kaart te vragen. Hierbij kun je denken aan overheidsinstanties, banken en notarissen. Ook je werkgever is wettelijk verplicht om een kopie van je identiteitsdocument in de loonadministratie te hebben. Er zijn ook andere organisaties die vaak om een kopie van het identiteitsbewijsvragen. Maar een organisatie mag uitsluitend een volledige kopie of scan van het identiteitsbewijs maken als de betreffende organisatie daartoe wettelijk verplicht is. De organisatie moet jou altijd over de wettelijke verplichting informeren! Ook moet de organisatie jou informeren over het doel van de kopie, en welke gegevens wel of niet noodzakelijk zijn.

Voor meer informatie over de wetten en regels omtrent het kopiëren, scannen en uitlezen van identiteitsdocumenten kun je terecht op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Hoe kan ik veilig mijn ID-kaart kopiëren?

Om te zorgen dat mensen zo veilig mogelijk een kopie van hun ID-kaart kunnen maken en deze digitaal kunnen versturen, heeft de Rijksoverheid een speciale app ontwikkeld: KopieID. Deze app is gratis te gebruiken en helpt identiteitsfraude met ID-kaarten voorkomen. Het werkt als volgt:

• Download de KopieID app (beschikbaar voor smartphones met iOS, Android en Windows Phone);
  • Maak met KopieID een foto van je ID-kaart;
  • Indien nodig kun je met één keer swipen je BSN verbergen;
  • Voer de naam van de organisatie in;
  • Geef de reden op waarom je een kopie van je ID-kaart wil versturen (bijvoorbeeld ‘uitbetaling loon’);
  • De app zal automatisch de datum van de dag op de kopie zetten;
  • Je beveiligde ID-kopie is klaar en kan worden opgeslagen en/of verstuurt via e-mail.

Hoe kan ik mijn ID-kaart kopiëren op één pagina?

Soms is het niet mogelijk of gewenst om een digitale kopie van je ID-kaart te versturen en moet je dit via de post doen. Vaak willen instanties twee zijden van je ID-kaart hebben. Je kunt dan natuurlijk twee losse kopieën maken van de voor- en achterkant. Maar tegenwoordig beschikken veel printers en kopieerapparaten ook over een speciale Kopie ID-kaart functie waarmee je beide zijden van je ID-kaart op één pagina kunt afdrukken. Kun je deze functie vinden, raadpleeg dan de handleiding van het apparaat.

Ervaringen van onze klanten

Onze klanten