Cartridges

Cartridges zijn de uitneembare, vervangbare onderdelen van een printer. Er zit echter nogal wat verschil tussen de cartridges voor een inkjetprinter en die voor een laserprinter.

Cartridges voor een inkjetprinter

Inkjetprinters maken gebruik van inkt cartridges die vloeibare inkt bevatten. Elke cartridge bevat één of meerdere reservoirs met inkt – meestal één reservoir voor zwart en meerdere reservoirs voor kleur. Veel inkt cartridges zijn tevens voorzien van een chip. Via die chip wordt bepaalde informatie naar de printer gecommuniceerd. Zo kan de chip de printer vertellen of de cartridge van het juiste merk is en hoeveel inkt er nog in het reservoir van de cartridge zit.

Inkt cartridges staan erom bekend dat ze, als de printer een tijd niet gebruikt wordt, kunnen uitdrogen. Ook moeten inkt cartridges relatief snel vervangen worden. Hoeveel inkt een cartridge verbruikt, wordt ten eerste bepaald door wat en hoe veel er wordt geprint. Voor een tekstdocument is relatief weinig inkt nodig, terwijl de afdruk van een foto juist veel inkt verbruikt. Maar een inktjetprinter kan ook inkt verbruiken als je niets afdrukt. Dat komt omdat er elke keer dat de printer wordt aangezet, een kleine hoeveelheid inkt door de printkoppen wordt gespoten om deze te reinigen. Daardoor kan het gebeuren dat cartridges snel leeg raken, terwijl er niets eens zo veel afdrukken worden gemaakt. Wil je besparen op je inktverbruik, dan is het dus aan te raden om zoveel mogelijk printopdrachten in één keer uit te voeren, in plaats van bijvoorbeeld elke dag één pagina. Het kan ook gebeuren dat je inktcartridges voor kleur leegraken terwijl je eigenlijk alleen maar in zwart-wit hebt geprint. Dat komt omdat sommige fabrikanten bij zwart-wit prints aanraden om de zwarte inkt te vermengen met kleur, ten behoeve van “een beter afdrukresultaat.”

Cartridges voor een laserprinter

Laserprinters maken gebruik van toner cartridges, die een speciaal toner poeder bevatten. Dat poeder is een mengsel van hele kleine deeltjes plastic, mineralen en kleurstoffen. De toner wordt middels een elektrostatisch opgeladen ‘drum unit’ op het papier overgebracht. Verhitte rollers gaan over het papier heen, waardoor de deeltjes in de toner smelten en zich aan het papier hechten. 

Toner cartridges kunnen prijzig zijn, maar gaan vergeleken met inktcartridges veel langer mee. Dat heeft niet alleen te maken met de manier van printen, maar ook met het feit dat toners niet uit kunnen drogen. Printerfabrikanten willen dat mensen gebruik maken van OEM (Original Equipment Manufacturer) toner cartridges, oftewel cartridges die door de betreffende fabrikant zijn gemaakt. Daar betaal je natuurlijk de hoofdprijs voor, dus beloven de fabrikanten dat je met hun toner cartridges verzekerd bent van het beste resultaat. Sommige fabrikanten stellen dat het gebruik van goedkopere alternatieve cartridges de printer kan beschadigen, en beschouwen dit dan ook als een schending van de garantievoorwaarden. Als je echter goedkopere cartridges gebruikt en het apparaat gaat daarna kapot, moet de fabrikant wel kunnen aantonen dat de schade echt veroorzaakt werd door het gebruik van andere cartridges. Veel moderne printers worden nu uitgerust met technologie die ervoor zorgt dat de printer simpelweg niet functioneert wanneer er alternatieve cartridges worden geplaatst. Dit dwingt de gebruiker om de OEM cartridges te blijven kopen, maar zorgt er wel voor dat de fabrikant de kwaliteit van de afdrukken kan waarborgen.

Ervaringen van onze klanten

 

Onze klanten