Kabels

Elke printer die je koopt wordt geleverd met een stroomkabel (om het apparaat van stroom te voorzien). Fabrikanten leveren doorgaans echter geen printerkabels mee om de printer direct op een computer aan te sluiten. Je kunt deze kabels wel apart kopen. Maar heb je deze wel echt nodig om te kunnen printen?

Printer verbinden met kabels

Vroeger was het zo dat printers ‘fysiek’ met je computer verbonden moesten zijn om te kunnen printen. Gelukkig is dat allang niet meer zo. Het kan natuurlijk nog wel; elke printer beschikt nog over een ingang waar je een printerkabel kunt inpluggen. Die printerkabel maakt gegevensoverdracht tussen computer en printer mogelijk. Er zijn verschillende soorten printerkabels: Parallel (inmiddels vrijwel niet meer gebruikt), USB en FireWire. Het is ook mogelijk om printers via het netwerk aan te sluiten. Dat gebeurt met behulp van een netwerkkabel of UTP-kabel.

Printer draadloos verbinden

Op de computer waar de printer ‘fysiek’ op aangesloten is, kun je instellen dat je de printer wil delen. De printer is dan ook automatisch beschikbaar voor alle andere computers op je (draadloze) netwerk. Een nadeel van deze methode is dat de computer waar de printer op is aangesloten, altijd aan moet staan als er iemand wil printen.

Je kunt in plaats van een computer ook een losse printserver aanschaffen die de printer beschikbaar maakt voor alle computers op het netwerk. Er zijn ook draadloze routers met een ingebouwde printserver verkrijgbaar.

Nog makkelijker is om een (draadloze) netwerkprinter te gebruiken: een printer die voorzien is van een ingebouwde printserver.

En dan zijn er natuurlijk nog wifiprinters. Deze hebben ook geen computer nodig om verbinding te maken met je draadloze router.

Andere verbindingsmogelijkheden

Moderne printers kunnen op tegenwoordig ook op andere manieren met je computer, laptop, tablet of smartphone verbonden worden.

• Bluetooth: De meeste printers beschikken nu over bluetooth. Als je apparaat die functie ook heeft, dan is dit een zeer eenvoudige manier om draadloos af te drukken. Eventueel kun je voor een paar euro een bluetooth adapter aanschaffen.
  • Infrarood: Er zijn ook printers die voorzien zijn van een zogeheten IrDa infrarood functie. Het concept lijkt op dat van bluetooth, maar er is een belangrijk verschil. Voor printen via infrarood moeten de printer en het apparaat elkaar ‘aankijken’. Ze moeten dus tegenover elkaar staan, en dat is niet altijd handig.
  • NFC: Near-field communication (NFC) maakt een draadloze communicatie mogelijk tussen twee apparaten die bij elkaar in de buurt zijn. Printers met NFC-functie maken met mogelijk om direct vanaf je mobiele apparaat te printen, zonder dat een van de apparaten op een netwerk aangesloten hoeft te zijn. Meestal heb je niet eens draadloos internet nodig.