Wil je vanaf je printer naar PC scannen? In het onderstaande stappenplan leggen we uit hoe je dat kunt doen.

Stap 1: Controleer of je printer kan scannen

De zogeheten all-in-one modellen, ook wel multifunctionele printers genoemd, kunnen naast printen ook kopiëren en scannen. Meestal kun je dit direct zien doordat de printer van een Scan knop voorzien is.

Stap 2: Sluit de printer aan op je PC

Wil je van je printer naar PC scannen, dan moet eerst je zorgen dat het apparaat op je PC geïnstalleerd is. Anders zal de PC de printer niet herkennen en dus niet met hem kunnen communiceren. Veel moderne all-in-one printers kunnen draadloos worden aangesloten, maar het kan ook zijn dat je een USB-kabel moet gebruiken.

Stap 3: Zet de printer aan

Zorg dat de stekker van de printer in het stopcontact zit en druk op de aan-knop van het apparaat als het nog niet aan staat. Veel inkjet printers voeren een reinigingsproces uit zodra ze worden ingeschakeld.

Stap 4: Plaats het document op de scanner

Open de scanner en leg het te scannen document (met de beschreven of bedrukte kant naar beneden) op de glasplaat. Kijk bij twijfel naar de markeringen langs de randen van de glasplaat om te zien waar je het document precies moet neerleggen. Sluit daarna het deksel van de scanner.

Stap 5: Start de scan-software

Je bent nu klaar om te scannen. Dat kan via de scansoftware van de printer, of via Windows zelf.

Wil je via de scansoftware van de printer scannen, raadpleeg dan de handleiding die je bij de printer hebt gekregen of zoek de handleiding op internet; je kunt hem meestal snel vinden als je het merk en type van de printer in Google invoert en er ‘handleiding’ of ‘manual’ achter zet. Wil je via Windows zelf scannen, open dan het Start menu en ga naar Windows Faxen en Scannen. Zodra de applicatie geopend is, klik je op Nieuwe scan. Je kunt dan je printer selecteren en een aantal instellingen configureren. Klik vervolgens op Voorbeeld om een voorvertoning van je scan te bekijken. Is deze naar wens, dan klik je op Scannen.