Document scannen

Een scanner legt een digitaal beeld vast van wat er op het oppervlak van de scanner is geplaatst. Het principe lijkt eenvoudig: simpelweg een document op de glasplaat leggen en op de scan knop drukken. Maar geeft niet altijd het beste resultaat. Wil je het scannen van een document professioneel aanpakken, dan moet je een aantal instellingen op de juiste manier configureren.

Instellingen configureren

In de meeste gevallen configureer je de instellingen van de scansoftware, maar bij professionele scanners kun je dit soms ook op de scanner zelf instellen.

Wil je een document scannen, dan is het ten eerste belangrijk dat je het principe van DPI (dots per inch) begrijpt. DPI is een specificatie die de kwaliteit van het document bepaald. Gescande documenten met een te lage DPI waarde zijn niet zo zwaar maar kunnen een pixelated resultaat geven. Gescande documenten met een hogere DPI waarde zien er scherp uit en komen het beste overeen met het origineel. Maar dat kan soms lang duren, en neemt bovendien een hoop schijfruimte in beslag.

Bij documenten scannen is het ook belangrijk om het juiste bestandsformaat in te stellen. Veelgebruikte bestandsformaten zijn .jpg, .png, .tiff en .pdf.

Zowel de DPI waarde als het bestandstype wordt vastgesteld aan de hand van het soort document, en waar het gescande document voor gebruikt gaat worden.

Tekstdocument scannen

Wil je een tekstdocument scannen? Dan moet je bij de instellingen van de scansoftware minimaal 300 DPI instellen. Dit is nodig om te zorgen dat de gescande tekst mooi wordt weergegeven. 600 DPI is nog beter, maar hou er rekening mee dat het bestand dan wel zwaarder wordt. Dat kan nadelig zijn als het bijvoorbeeld via e-mail gedeeld moet worden. Tekstdocumenten worden doorgaans opgeslagen als .pdf (portable document format). Als de tekst in het bestand na het scannen nog bewerkt moet worden, is het handig om een scanner te hebben met een OCR (Optical Character Recognition) functie. In de gratis versie Adobe Acrobat (het programma dat je nodig hebt om pdf-bestanden te openen en te bekijken) is het niet mogelijk om gescande tekst te bewerken. De betaalde versie van de software biedt deze mogelijkheid wel.

Zo vereist elk bestandstype weer andere instellingen.