blog


Wat kost printerinkt?

De kosten voor printerinkt zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is het soort printer dat je hebt. We kunnen grofweg twee soorten printers onderscheiden: laserprinters en inkjetprinters. Laserprinters zijn relatief duur in aanschaf. Ze maken gebruik van toners, die een droge poederinkt bevatten. Een groot voordeel van toners ten opzichte van cartridges is dat de toner niet uitdroogt en dus erg lang meegaat. Inkjetprinters zijn goedkoop in aanschaf. Maar dit type printer maakt gebruik van cartridges, die vloeibare inkt bevatten. En die cartridges kunnen erg prijzig zijn. Wil je weten hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent voor de printerinkt van je inkjetprinter? Daar kun je achter komen door de volgende vragen te beantwoorden.

Zit de printkop in de printer zelf of in de cartridges?

Je kunt tegenwoordig al voor een paar tientjes een multifunctionele inkjetprinter kopen. De cartridges voor deze printers zijn zoals gezegd dus wel prijzig; soms kost een setje cartridges (met een zwart patroon en een kleurenpatroon) nog meer dan de printer zelf. Hoe kan dat? Wel, het belangrijkste onderdeel – de printkop – zit hierbij niet in de printer zelf, maar in de cartridge. Dat is een van de belangrijkste redenen dat printerinkt voor een inkjetprinter vaak zo duur is.

Zitten de kleurencartridges in één patroon?

De meeste inkjetprinters maken gebruik van cartridges waarbij de kleuren (cyaan, magenta en geel) in één patroon zitten. Is de cartridge met cyaan leeg? Dan moet je meteen het gehele patroon vervangen. Dat is zonde van de inkt in de andere kleurcartridges, die op dat moment waarschijnlijk nog niet leeg zijn.

Maakt de printer gebruik van gepatenteerde cartridges?

Veel inkjetprinters maken gebruik van gepatenteerde cartridges. Dat wil zeggen dat ze niet door andere fabrikanten mogen worden nagemaakt. In dat geval zal je dus geen goedkoper alternatief vinden voor die dure cartridges.

Hoe wordt de printkop gereinigd?

Vraag je je weleens af hoe het kan dat je cartridges altijd zo snel leeg zijn, ook als je nauwelijks geprint hebt? Je bent de enige niet. Maar er is een eenvoudige verklaring voor. Elke keer dat je een inkjetprinter opstart, gaat deze zichzelf ‘reinigen’. Dat reinigen gebeurt met de inkt uit jouw dure cartridges. Met andere woorden: hoe vaker je printer zichzelf reinigt, hoe sneller je cartridges leeg zijn. Je kunt ervan uit gaan dat zo’n 75% van de inhoud van je cartridges aan die reinigingsbeurten opgaat. Daar wordt dus niet eens mee geprint.

Zijn de cartridges navulbaar?

‘Gewone’ cartridges zijn voorzien van een chip. Die chip zorgt ervoor dat de printer stopt met printen voordat hij helemaal leeg is. Dit in tegenstelling tot navulbare cartridges, die steeds opnieuw gevuld en gereset kunnen worden. Je zou dus kunnen stellen dat je met navulbare cartridges meer prints uit je inkt kunt halen.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er veel factoren die de prijs van jouw printerinkt bepalen. Je kunt bij de aanschaf van een nieuwe printer (of dat nu een inkjetprinter of een laserprinter is) dan ook het beste kijken naar de gemiddelde prijs per afdruk, in plaats van naar de aanschafkosten van de printer zelf of de kosten van de cartridges.

 

Vragen?

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Kunnen we je ergens mee helpen? Neem vrijblijvend contact op met onze Wijverhurenprinters.nl helpdesk op 0570-832364 of stuur een mailtje naar contact@wijverhurenprinters.nl.  

Ervaringen van onze klanten

 

Onze klanten

-->