blog


Waar wordt printer inkt van gemaakt?

Waar wordt printer inkt van gemaakt?

Printer inkt heeft een heleboel componenten

Inkt wordt al eeuwenlang gebruikt en is een belangrijk onderdeel van onze beschaving. Vroeger maakte men inkt van allerlei verschillende soorten materialen die ze in de natuur vonden. Hierbij kun je denken aan houtskool, het sap van vruchten, het bloed van bepaalde schaaldieren, de afscheidingen van inktvissen, zeekatten en andere koppotigen (cephalopoda) en de tannine uit boomschors en noten. De meeste printer inkt die we tegenwoordig gebruiken bestaat uit een basis van lijnzaadolie of sojaolie. Hier worden dan allerlei extra ingrediënten aan toegevoegd, waaronder pigmenten, oplosmiddelen en bindmiddelen. De specifieke ingrediënten van inkt variëren per producent en zijn tevens afhankelijk van het oppervlak waarop geprint wordt, evenals de printmethode.

 

Pigmenten

Elke printer inkt bevat pigment. De belangrijkste functie van pigment is om de printer inkt zijn kleur te geven. Witte pigmenten, zoals titaandioxide, worden gebruikt om de eigenschappen van bepaalde inktkleuren te beïnvloeden. Pigmenten kunnen ook zorgen voor een matte of juist een glanzende afwerking, of de inkt voorzien van een chemische resistentie tegen bijvoorbeeld hitte of licht. Pigmenten worden altijd fijngemalen alvorens ze aan de inkt worden toegevoegd. Dit is belangrijk om klontvorming te voorkomen en te zorgen dat het pigment goed met de inkt kan worden vermengd.

 

Oplosmiddelen

Oplosmiddelen, ook wel dispergeermiddelen genoemd, worden aan de printer inkt toegevoegd om te zorgen dat het mooi vloeibaar blijft zodat het tijdens het printen gemakkelijk kan worden overgebracht op het papier. Oplosmiddelen helpen de pigmentdeeltjes in de inkt te stabiliseren. Zogeheten oppervlakte-actieve stoffen en polymeren worden met elkaar vermengd en absorberen de pigmentdeeltjes. Zo wordt een bepaalde consistentie gevormd (variërend in dikte en samenstelling) om te voorkomen dat de fijne pigmentdeeltjes bezinken. De grootte van de pigmentdeeltjes beïnvloed de intensiteit van de kleur.

 

Bindmiddelen

Er worden tevens bindmiddelen aan de printer inkt toegevoegd. Deze verbeteren de reologie en mechanische eigenschappen van de inkt en zorgen dat de inkt zich aan het papier kan hechten. Bepaalde bindmiddelen, zoals alkyden, ketonen, acryl en formaldehyde, worden tevens gebruikt om glanzende afdrukken te realiseren of de inkt hitte- of waterbestendig te maken. De meeste soorten printer inkt bevatten meerdere bindmiddelen.


Overige ingrediënten

Printer inkt bevat nog meer ingrediënten die bedoeld zijn om de functie van de inkt te verbeteren. Hierbij kun je denken aan:

  • Bevochtigingsmiddelen, om het verouderingsproces van de inkt te vertragen en te zorgen dat de inkt niet uitdroogt;
  • Antischuimmiddelen, om het schuimen van de inkt te reguleren;
  • Biociden en bacteriostatische stoffen om de vorming van bacteriën en schimmels tegen te gaan;
  • Droogmiddelen, die ervoor zorgen dat de print snel droogt zodra het is afgedrukt.


Tot slot

Zoals je ziet komt er nog veel wat kijken bij het produceren van printer inkt. De grote hoeveelheid ingrediënten en het gecompliceerde proces zorgen ervoor dat de prijzen van cartridges hoog kunnen oplopen. Als je een printer wilt aanschaffen, is het dan ook verstandig om te kijken naar de kosten per afdruk, in plaats van alleen naar de aanschafkosten van de printer zelf.

 

Vragen?

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Kunnen we je ergens mee helpen? Neem vrijblijvend contact op met onze Wijverhurenprinters.nl helpdesk op 0570-832364 of stuur een mailtje naar contact@wijverhurenprinters.nl.  

Ervaringen van onze klanten

 

Onze klanten

-->