blog


Hoe lang gaat een printer mee?

Hoe lang gaat een printer mee?

Printers voor consumenten

Tegenwoordig koop je al voor €40 een eenvoudige printer, die vaak ook nog de mogelijkheid biedt om documenten te scannen en te kopiëren. Het spreekt voor zich dat je van een dergelijk apparaat niet kunt verwachten dat deze 30 jaar meegaat. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de gemiddelde printer voor privégebruik na gemiddeld 5 jaar aan vervanging toe is.


Printers voor zakelijk gebruik

Zakelijke printers worden doorgaans zeer intensief gebruikt en zijn hier dan ook op gebouwd. Ze zijn vanzelfsprekend duurder in aanschaf, maar gaan ze ook langer mee dan een consumenten printer? Wel, om te beginnen moet je er rekening mee houden dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de economische levensduur van een printer, en de daadwerkelijke levensduur. Als we spreken over economische levensduur, dan hebben we het over wanneer je het apparaat als afgeschreven mag beschouwen. Dit geeft echter geen indicatie voor de daadwerkelijke levensduur. Deze wordt doorgaans ook niet in jaren of maanden aangegeven, maar in het aantal afdrukken. Dat is logisch, want een printer die misschien één keer in de week een aantal afdrukken maakt wordt natuurlijk aanzienlijk minder belast dan een printer die dagelijks honderden documenten uitspuwt.

Hoeveel afdrukken je met een zakelijke printer kunt maken, is zeer lastig vast te stellen. Als er bij de printer die je aanschaft al een indicatie van de levensduur vermeld staat, dan is dit slechts een ruwe schatting. Er zijn namelijk heel veel factoren die de levensduur van het apparaat beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de locatie waar het apparaat staat (een bijzonder vochtige of warme omgeving kan een negatieve invloed hebben op de levensduur), de papiersoort die gebruikt wordt en hoe de gebruikers ermee omgaan.


Verleng de levensduur van je printer – 5 tips

Hoewel het dus heel lastig is om de levensduur van je printer in te schatten, zijn er gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je printer zo lang mogelijk mee gaat:

 

#1. Maak je printer regelmatig schoon

We hebben het dan natuurlijk niet alleen over de buitenkant, maar vooral over de binnenkant van het apparaat. Indien de printkoppen van je inktjetprinter op de cartridges bevestigd zijn, kun je deze schoonmaken door de cartridges te verwijderen en de opgedroogde inkt met een vochtig doekje van de printkoppen te vegen. Heb je een laserprinter, dan kun je de rubberen rollers schoonvegen met een vochtig doekje, en de binnenkant van het apparaat stofzuigen. Het spreekt voor zich dat voorzichtigheid geboden is bij het reinigen van printers; schakel bij twijfel altijd een specialist in om je printer(s) te laten reinigen.

 

#2. Print alleen wanneer het nodig is

Een printer slijt nu eenmaal, dus hoe minder je print, hoe langer het apparaat zal blijven werken. Het kan soms ook een goed idee zijn om eens kritisch te kijken naar de lettertypes die je gebruikt. Er zijn namelijk een aantal minimalistische fonts die minder inkt verbruiken dan andere fonts. Dit kan op de lange termijn een aardig verschil maken in je inktverbruik, zeker als je vaak en veel moet printen.

 

#3. Sluit de printer op correcte wijze af

Sommige mensen hebben de neiging om na gebruik van hun printer direct de stekker uit het stopcontact te trekken of op de uitknop te drukken. Maar je printer vindt het niet zo leuk als hij op deze manier wordt uitgeschakeld. Lees de handleiding van je printer door voor de juiste manier om je printer af te sluiten, en zorg dat je dit ook daadwerkelijk doet.

 

#4. Gebruik geen geweld bij vastgelopen papier

In het geval van een ‘paper-jam’ hebben mensen nogal eens de neiging om het vastzittende papier op een enigszins gewelddadige manier uit de printer te trekken. Geen goed idee, want een printer is een kwetsbaar apparaat en kan hierdoor beschadigen. Pak de handleiding erbij als je niet weet waar het klepje zit en verwijder het. Vervolgens haal je het papier los – zo voorzichtig mogelijk!

 

Vragen?

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Kunnen we je ergens mee helpen? Neem vrijblijvend contact op met onze Wijverhurenprinters.nl helpdesk op 0570-832364 of stuur een mailtje naar contact@wijverhurenprinters.nl.  

Ervaringen van onze klanten

 

Onze klanten

-->