blog


Printen of drukken - in eigen huis of bij de drukkerij?

Flyers, brochures, kranten, tijdschriften, posters, menukaarten, stoepborden, spandoeken...en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hoewel ons leven zich steeds meer online afspeelt, zijn de offline media ook nog steeds ruimschoots vertegenwoordigd. Waar zou een ondernemer zijn zonder logo en zonder zijn visitekaartjes! De vraag ‘printen of drukken?’ speelt dan ook op menig kantoor. Wil je op kosten besparen - en daarmee ook op kwaliteit - door in eigen huis te printen? Of is de look & feel, de materiaalkeuze en de afwerking een klus voor een professionele drukker? We hebben een overzicht gemaakt van de investering in tijd en kosten en leggen uit wat de beste keuze is in verschillende situaties.

Printen of Drukken? Tijdwinst

Hoe snel heb je hardcopy content nodig? En hoeveel tijd kost het je om dit te maken? Als je een goede kleurenprinter en of multifuntional op kantoor hebt, dan kun je het meeste in zelf produceren. Je klikt op print en in no time ligt je opdracht gedrukt en wel klaar in de printerlade. Wachten is niet nodig. Uitbesteden kost aanzienlijk meer tijd. Je bent afhankelijk van de planning van anderen en de opdracht distribueren en drukklaar maken zijn allemaal extra handelingen. Met name als je incidenteel een opdracht uitzet bij de drukker, dan is dit een tijdrovende klus. Wat waren de juiste afmetingen ook alweer? Het bestandstype? En hoe zorg je ervoor dat je het drukwerk op tijd binnen hebt? Werk je op regelmatige basis samen met een drukkerij? Dan kun je afspraken maken over het de beste workflow en levertijden. Gaat het om een simpele printopdracht - drukwerk dat niet van het papier hoeft af te spatten - dan is zelf printen een stuk efficiënter. Wil je drukwerk van hoge kwaliteit of heb je tijdsdruk? Dan kun je het best een professionele drukker aanhaken.

Prijsverschil printwerk en drukwerk

Je keuze voor printen of drukken is ook afhankelijk van de prijs. Uiteraard zijn er verschillen in de kosten. Een drukker koopt groot in en heeft een lagere kostprijs per vel. Maar het drukproces is ook niet kosteloos! Hier komt meer bij kijken dan een simpele Ctrl + P. De pers moet opstarten, documenten moeten drukklaar gemaakt worden en zo gaat er een proces vooraf aan jouw drukopdracht. Afhankelijk van de technologie van de drukpers, werkt dit analoog of digitaal. Bij drukken geldt: hoe groter de oplage, hoe goedkoper de uiteindelijke prijs. Drukken doe je in principe pas bij een oplage vanaf 250 stuk. Anderzijds moet je niet vergeten dat je bij in eigen huis printen ook tijd investeert. Ook die kosten dien je in je afweging mee te nemen. Gemak kan ook leiden tot overkill: een archiefkast vol met drukwerk dat je niet gebruikt. Met de tijd kunnen zaken als de productsamenstelling, dienstverlening en adresgegevens veranderen. Drukwerk met verouderde gegevens is weggegooid geld! Als je zelf print dan heb je dit probleem niet, omdat je on-demand kunt afdrukken wat je nodig hebt. Zelf printen is bij kleine oplages op termijn goedkoper. Je zult wel eerst moeten investeren in een professionele printer.

 

Zijn er beperkingen bij printen of drukken?

Voor professionele printopdrachten is dus vaak een prijzige printer of multifunctional nodig. Deze kun je kopen, maar huren kan ook via: www.wijverhurenprinters.nl. De beperking van zelf printen is dat je het simpelweg moet doen met de apparatuur die je hebt. Wil je een speciaal papiersoort, printen op hout of op karton? Dan moet je een printer hebben die hiermee kan werken.  Een drukpers is flexibeler in het verwerken van diverse (papier)soorten en maten dan een printer. En lopen ze bij de drukkerij toch tegen problemen aan, dan hebben ze de nodige kennis en back-ups om een creatieve oplossing te vinden.

Welke (print)mogelijkheden heb je in eigen huis?

Steeds meer drukkerijen bieden allround service: van bestelling tot bezorging. Het zijn grafische marketingbureaus geworden. Voordat je de keuze tussen printen of drukken maakt, is het goed om voor jezelf op een rij te zetten welke onderdelen van het proces je wilt uitbesteden. Kun je zelf een drukklaar ontwerp maken? Heb je een professionele printer? Kan deze grote oplagen verwerken? Speciale papiersoorten? Heb je de tijd en kennis om zelf het drukwerk te verzorgen? Het loont om dit in kaart te brengen, je bespaart op die manier al snel honderden euro’s!

Printen of drukken?

Het antwoord op de vraag ‘printen of drukken’ is persoonlijk en van verschillende factoren afhankelijk. Er zijn bedrijven die alles uitbesteden, omdat ze er dan zelf geen omkijken naar hebben of vinden dat een professional er beter in is. Er zijn ook ondernemers die (deels) zelf printen en zo kosten besparen. Worstel je met de keuze tussen printen en drukken? Weet je niet welke printer aansluit op jouw wensen? Of wil je de mogelijkheden van het huren van een professionele printer bespreken? Op www.wijverhurenprinters.nl helpen we je graag verder!

Ervaringen van onze klanten

 

Onze klanten

-->