Cartridge capaciteit

Wanneer je printer cartridges leeg zijn, dan moet je deze vervangen door nieuwe exemplaren. Als je in de winkel of online originele cartridges van de printerfabrikant koopt, kun je vaak kiezen tussen een lage cartridge capaciteit en een hoge cartridge capaciteit. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Verschillen in cartridge capaciteit

Verschillen in cartridge capaciteit worden op de verpakking aangegeven, maar niet altijd even duidelijk. Om een voorbeeld te geven: Je hebt de Brother LC121 en Brother LC123 cartridges. De patronen zijn allebei even groot en ze kunnen doorgaans (maar niet altijd) in dezelfde printers gebruikt worden. Het verschil is dat je met de LC123 cartridge 300 pagina’s kunt afdrukken, en met de LC123 cartridge 600 pagina’s. In de LC123 cartridge zit namelijk meer inkt. Ook is de chip van deze cartridge anders, zodat de printer geen melding geeft dat de inkt op is terwijl het patroon nog maar voor de helft leeg is.

Epson hanteert voor bepaalde printers ook een lage en hoge cartridge capaciteit, evenals HP. Bij HP is het wel wat duidelijker aangegeven: Je hebt dan de HP 300 cartridge en de HP 300XL cartridge. Met de XL-versie heb je dan vanzelfsprekend de hoge cartridge capaciteit.

Waarom die verschillen?

Zoals je misschien wel weet maken inkjetprinters gebruik van vloeibare inkt. Die inkt kan soms uitdrogen wanneer de printer een tijdje niet gebruikt wordt of wanneer er simpelweg heel weinig wordt afgedrukt. Wanneer je minder dan 1 pak printerpapier per jaar verbruikt, is het in de meeste gevallen niet interessant om een hoge cartridge capaciteit aan te schaffen; de kans dat de inkt dan uitdroogt is te groot. En als dat gebeurt kun je de cartridge niet meer gebruiken. Verbruik je wel meer dan 1 pak printerpapier per jaar? Dan ben je waarschijnlijk juist voordeliger uit met een hoge cartridge capaciteit.

Ervaringen van onze klanten

 

Onze klanten