blog


Welke printer past bij mij?

Welke printer past bij mij?

Een printer kopen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn zoveel verschillende printers verkrijgbaar, tegen zeer uiteenlopende prijzen. Hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt? Met de onderstaande tips voorkom je een miskoop en weet je zeker dat je een printer aanschaft die in alle opzichten aan je wensen en behoeften voldoet!


#1. Welke printmogelijkheden heb je nodig?

Bedenk van tevoren goed waar je de printer voor gaat gebruiken. Print je voornamelijk tekstdocumenten, of wil je ook foto’s af kunnen drukken? Heb je voldoende aan een zwart/wit printer, of wil je ook kleur kunnen afdrukken? Welke eisen stel je aan de kwaliteit van eventuele foto’s?

Voor sommige mensen zal een eenvoudige printer prima volstaan; anderen hebben weer behoefte aan meer mogelijkheden. Denk ook na over de mogelijkheid om met de printer te kunnen scannen en/of kopiëren.


#2. Wil je een inktjet- of laserprinter?

Voor consumenten (privégebruik) is een inktjet printer doorgaans de beste keuze. Dit zijn veelzijdige apparaten waarmee je naast tekstdocumenten ook hele mooie foto’s kunt afdrukken. Inktjetprinters zijn nagenoeg onderhoudsvrij; je hoeft alleen maar papier in de lade te leggen, en af en toe de inktcartridges te vervangen. Doordat de inkt vloeibaar is, zullen de printkoppen niet snel verstopt raken. Laserprinters zijn meer geschikt voor zakelijk gebruik; ze drukken razendsnel documenten af en leveren mooie resultaten op als het op teksten en illustraties aankomt. Voor foto’s zijn ze minder geschikt. Laserprinters zijn duurder in aanschaf, maar de kosten per afdruk zijn lager dan bij inktjetprinters. Hoewel laserprinters voorheen bijna alleen maar zwart/wit afdrukken konden maken, zijn er tegenwoordig ook volop laserprinters die kleurenprints kunnen afdrukken.


#3. Op welke afmetingen moet je kunnen printen?

De meeste standaard printers slikken tot maximaal A4-formaat. In de papierlade zitten doorgaans een aantal schuifjes, waarmee je de lade aan kunt passen voor het gewenste papierformaat. Wil je ook op A3-formaat kunnen printen, dan is het aanbod printers al een stuk kleiner. Denk ook na over de dikte van het papier waar je op wilt printen; in de specificaties van de printer kunnen je de maximale dikte van het papier terugvinden. Deze mag niet overschreden worden, anders kan de printer kapot gaan.  


#4. Wil je ook dubbelzijdig kunnen printen?

In bepaalde gevallen kan het handig zijn als de printer in staat is om dubbelzijdige afdrukken te maken. Dit bespaart niet alleen papier, maar ook tijd; je hoeft dan niet zelf de stapel papieren opnieuw in de printer te doen voor ‘ronde twee’. Een printer die dubbelzijdig kan printen is namelijk uitgerust met een speciale duplexmodule die het papier automatisch voor je omdraait.


#5. Hoe snel moet de printer zijn?

Denk ook na over de snelheid van de printer; als je af en toe eens iets moet afdrukken dan maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit hoeveel tijd de printer nodig heeft, maar als je dagelijks veel printopdrachten hebt dan kan de snelheid van het apparaat een belangrijke factor zijn. Kijk in de specificaties naar het aantal pagina’s per minuut (ppm). Dit is vooral handig wanneer je meerdere printers met elkaar wilt vergelijken alvorens je een definitieve keuze maakt.

Ervaringen van onze klanten

 

Onze klanten

-->