blog


Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een nieuwe plotter?

Welk papierformaat heb je nodig?

Een plotter kan niet standaard alle papiergroottes printen. De ene soort is geschikt voor het printen van A0 papier en de ander juist voor printen op A1 papier. Bedenk dus van tevoren welk formaat jij het meest gebruikt. Houd er ook rekening mee dat de aanschafwaarde vaak hoger wordt, naarmate het papierformaat groter wordt. Tevens gebruikt een grotere printer ook grotere en duurdere rollen papier.

Wat ga je printen?

Waar ga jij de plotter voor gebruiken? Er zijn plotters die geschikt zijn voor het printen van bouwtekeningen in zwart/wit, voor fullcolour posters of kunnen printen op canvas. Het is natuurlijk leuk om (vakantie)foto’s op grootformaat te kunnen printen. Bedenk wel dat een dergelijke printer aanzienlijk meer kost dan een printer die alleen in zwart-wit kan afdrukken. Zorg dus dat je een goede afweging maakt van de zaken die jij belangrijk vindt.

Grootte van het apparaat

Plotters zijn nou niet bepaald kleine apparaten te noemen. Houd er dus rekening mee dat je flink wat ruimte nodig hebt om een grootformaat printer te kunnen plaatsen en gebruiken. Past dit in de beoogde ruimte? Het is verstandig om de printer of multifunctional (een printer die ook kan scannen en kopiëren) niet in dezelfde ruimte te plaatsen als waar men aan het werk is.

Ga je huren of kopen?

Wist je dat het ook mogelijk is om grootformaat printers te huren? Ideaal als je niet meteen een groot bedrag kunt, of wilt, investeren. Of als je slechts tijdelijk een printer nodig hebt, bijvoorbeeld voor op een beurs of tijdens een evenement. Let er bij het uitzoeken van een aanbieder goed op of de kosten van service en onderhoud zijn inbegrepen in de maandelijkse prijs én of de printer op locatie kan worden geleverd. Zo heb je er geen omkijken meer naar.

Wat zijn de onderhoudskosten?

Wanneer je toch besluit om een plotter te kopen, zul je rekening moeten houden met de onderhoudskosten. Wat kosten de nieuwe cartridges en hoe vaak zal je deze moeten vervangen? Soms is een bepaald merk cartridges duurder in aanschaf, maar verbruikt de printer daarmee minder inkt. Zo kunnen ze toch voordeliger uitpakken! Ook zijn er plotters die inkt verbruiken bij de onderhoudsroutine van het apparaat. Zij spoelen de printkoppen door met inkt. Deze inkt kan daarna niet meer worden gebruikt om te printen. 

Kijk ook eens wat het kost om onderdelen te vervangen tijdens de levensduur van een plotter. De kosten van deze onderdelen (en de reparatiekosten) kunnen flink oplopen. Hierdoor kan het na enkele gebruiksjaren voordeliger zijn om het apparaat af te schrijven dan een reparatie te overwegen.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er heel zaken waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een grootformaat printer. Ga goed na welke punten voor jou het belangrijkste zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken!

Ervaringen van onze klanten

 

Onze klanten

-->